Werking

Groepsfoto

Wat is scouting?

“In iedereen schuilt een held. Door samen te stappen, bergop tegen de wind in; door even de weg te verliezen en terug te vinden, door ruzie te maken en weer vrienden te worden, zo is scouting een oefenterrein in leren jezelf te zijn en te durven opkomen voor anderen. En natuurlijk is scouting ook gewoon vet plezant.”

Scouting is buitenspelen en samenleven. Het laat kinderen en jongeren de kans om individueel en in groep te ontdekken hoe ze zich kunnen inzetten voor elkaar en voor de samenleving.

Scouts en Gidsen Sint-Kristoffel Aalst, “Kroffel” voor de vrienden!

Logo kroffel

Sint-Kristoffel is met haar 85 jaar de oudste scouts van Aalst en omstreken. Als centrumscouts kunnen we profiteren van alle troeven van onze stad: zowel de Grote Markt en haar autovrije straten als de Osbroek, de Gerstjens en het stadspark liggen op wandelafstand. Stads- en bosspelen en uitstappen in en rond Aalst maken dan ook een groot deel uit van ons programma.

Onze achterban telt vele oud-leden en -leiding. Zij zorgen o.a. voor het jaarlijkse oud-scouts weekend en VZW Kroffel, de organisatie die onze lokalen en het naastgelegen jeugdverblijf bouwde. Vraag het hen maar, ze kijken ongetwijfeld allen met veel heimwee terug naar hun scoutstijd!

Takken

De leden worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën die we takken noemen. Per tak staat er een leidingsploeg van 2 tot 5 leiders klaar, afhankelijk van de grootte van de tak en de leeftijd van de leden. In al onze takken zitten jongens en meisjes samen, behalve bij de kinderen van het 3de tot 5de leerjaar.

 • Kapoenen (6 en 7 jaar)
 • Welpen (jongens van 8 t.e.m. 10 jaar)
 • Kabouters (meisjes 8 t.e.m. 10 jaar)
 • Jonggivers (11 t.e.m. 13 jaar)
 • Givers (14 t.e.m. 16 jaar)
 • Jins (17 jaar)

De takleiding wordt op de startvergadering bekend gemaakt, kom dus zeker een kijkje nemen!

Inschrijven & lidgeld

Wist je dat? Onze bijeenkomsten op zondag noemen we een vergadering. Nieuwe leden mogen drie keer gratis naar een vergadering komen “om te proberen”. Daarna kan je online of bij de groepsleiding inschrijven.

Het lidgeld voor werkjaar 2019-2020 bedraagt € 55. Daarvan gaat € 32 rechtstreeks naar Scouts en Gidsen Vlaanderen. Hiermee wordt uw kind niet alleen verzekerd, de pedagogische en administratieve staf van Scouts en Gidsen Vlaanderen biedt er ons ook op andere vlakken ondersteuning mee. Met het resterende bedrag betalen wij ons drukwerk, krijgt u een jaarkenteken en hebben we wat reserves voor grotere aankopen (o.a. nieuw materiaal en investeringen in onze lokalen).

Voor ouders die de kostprijs als drempel zien om hun kind te laten deelnemen aan scoutsactiviteiten bestaan er verschillende oplossingen. Er zijn bijvoorbeeld een heleboel tegemoetkomingen via ziekenfondsen, OCMW’s en dergelijke. Bovendien kan u gerust vragen voor een vermindering van het lidgeld wanneer dit nodig zou zijn. Aarzel zeker niet om de groepsleiding hierover aan te spreken!

Ons rekeningnummer is BE27 3631 4254 4873. Graag overschrijven met vermelding van naam en tak! Bij voorbaat dank.

Schrijf je hier online in!

Uniform

“Met het dragen van het uniform toon je dat je scout of gids bent en verwijs je naar de waarden van de beweging. Het uniform geeft leden en leiding de mogelijkheid om iets gemeenschappelijk te veruiterlijken en laat toch ruimte voor een persoonlijke touch.”

Bij onze scouts is het dragen van een uniform verplicht vanaf de wouters. Ons uniform bestaat uit een beige hemd, groene rok of (liefst korte) broek en een rood-paarse das. Wouters kunnen een groene welpenpet dragen maar dat is niet verplicht. Hier zie je hoe je uniform eruit hoort te zien:

We beseffen dat de aanschaf van een uniform een dure aangelegenheid is. Daarom bieden we op de eerste vergaderingen enkele kledingstukken aan op onze tweedehandsverkoop. Daar kan je kledij inwisselen of kopen aan sterk verminderde prijzen. Aarzel niet de leiding te contacteren indien je daarna nog stuks wil wisselen, kopen of verkopen!

hemd
 1. Takteken
  Verschilt per tak (=leeftijdscategorie)
 2. Groepslintje Scouts en Gidsen Vlaanderen St-Kristoffel Aalst (O2301G)
  Te verkrijgen bij de groepsleiding voor € 1,-
 3. Jaarkenteken
  Zit inbegrepen in het lidgeld en krijg je in het begin van het scoutsjaar.
 4. Groepsdas paars-rood
  Te verkrijgen bij de groepsleiding voor € 10,-
 5. Schild Oost-Vlaanderen
 6. Internationaal kenteken van scouts (paars) of gidsen (blauw)
 7. De Belgische vlag
 8. Belofteteken

Je kan je uniform inclusief kentekens bijna volledig kopen bij de Hopper, de winkel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Die vind je in hetzelfde gebouw als onze scoutslokalen. Je das en groepslintje kan je bij ons kopen voor respectievelijk € 10 en € 1. Het jaarkenteken krijg je in het begin van het jaar van de leiding.

hopperbanner